|
Een bijzondere kennismaking met de DSG-service'Ik kwam niet om te eten, maar om te werken. Werken?'Geen Italiaanse lire, Zwitserse frank of Duitse Mark meer op zak. Slechts enkele Nederlandse guldens. En toch een vorstelijke maaltijd inclusief een drankje in de restauratiewagen van Milaan naar Bazel. Tja, het kan verkeren. Door Oege Kleijne |
|
Reizen deed je vroeger als tiener natuurlijk
met de tienertoer. Acht dagen door Nederland. Onbeperkt treinen. Toen
in de jaren zeventig de Interrailkaart in de verkoop kwam, lag ineens
heel Europa, een maand lang, aan je voeten. Een hele maand door heel Europa!
Die kans liet je je als reisliefhebber en zeker als spoorwegfanaat niet
ontnemen. En Pa was bereid het nodige 'aan te vullen'.
![]() Een ragfijne snede gaapte... De stoomlocomotieven in Duitsland, het prachtige natuurschoon in Scandinavië, maar ook de zonnige stranden van Nice en San Remo vormden de opmaat voor een bezoek aan het historische Rome. Bij een onooglijk pizzastalletje bleek de portemonnee uit mijn kontzak verdwenen. Niet van boven uitgenomen, nee van onderen. Een ragfijne snede gaapte waar een stiksel had gezeten. De laatste 45 gulden aan Lires waren weg. De honger begon te knagen Maar mijn treinkaart had ik nog. Dus maar de eerste trein naar Nederland genomen. Mijn flesje bronwater stak gelukkig nog in mijn rugzak dus kon ik een heel eind komen. Eenmaal uit Italië begon de honger pas echt te knagen. Maar wat nu te doen? Ik had immers geen rooie rotcent of beter: wel enkele losse guldens maar geen Marken of Rappen. De trein had een restauratiewagen die zeker meeging tot Bazel. Werken? Net na de Italiaans-Zwitserse grens besloot ik de stoute schoenen aan te trekken en stapte ik doodgemoedereerd naar de restauratiewagen, maar ik nam niet plaats. Een vriendelijke Zwitserse ober heette me welkom. Maar ik kwam niet om eten, legde ik hem in mijn beste school-Duits uit. Ik wilde werken. Werken? Ja, want ik had honger en misschien was er nog iets over? De man keek me aan of hij het in Keulen hoorde donderen. Ik legde hem de situatie uit. Hij fronste zijn wenkbrauwen, liep vervolgens de keuken in en begon in onverstaanbaar Zwitsers te discussiëren met de kok. Lees boven verder |
Die
stak ook zijn hoofd om de hoek van de keuken, nam mij in zich op en
knikte. Hij wenkte:
ik moest komen. Eenmaal in de bloedhete keuken legde hij zijn hand op
mijn schouder. Wat ik dan wilde 'arbeiten'? "Abwaschen, bringen (helpen
bedienen), ist mir... ehh... egal", antwoordde ik wat schuchter. De
man lachtte. "Ik heb helemaal niets te doen voor jou." De ober keek
toe. Ook hij moest lachen. |