Reageer!Klik op de kaart om door te gaan of kies voor:

Nebenbahnen
(achtergrond en geschiedenis)

Uitleg

Via het aanklikken van gebieden op de kaart van Duitsland (hierboven) 'zoomt' u als het ware dieper Duitsland in.

Let op: alleen een aantal lijnen in Beieren (Zuid-Duitsland) is gereed.
Klik hier voor dit overzicht.

Op zoek naar de meest perfecte illusie

Nebenbahn Nostalgie is niets anders dan de hartstochtelijke zoektocht naar een nog bestaand verleden. Naar oude treinen, lijntjes en stationnetjes. Waar de tijd stil lijkt te hebben gestaan. En waar alles - ook al zo schijnbaar - bij het oude is gebleven. In Duitsland zijn ze er (nog) in overvloed. Kleine lijntjes, soms met de in verval geraakte allure van vroeger. Een decor waarin alle ruimte bestaat voor onze denkbeelden over hoe het vroeger moet zijn geweest. Toen warmte, innerlijke rust en geborgenheid de toon zetten in het dagelijkse leven. Denken we nu.

Denk de auto weg en de idylle lijkt perfect: handbediende overwegbomen, telegraafdraden. De dag begint, de zon komt langzaam op.
Ederbringhausen (niet ver van de toeristisch interessante Edersee) aan de lijn Frankenberg - Korbach in 1987.
Inmiddels is de lijn alweer vele jaren dicht, maar de reactivering staat op het programma.
Geborgenheid
In onze fantasie zien we het helemaal voor ons: het kleine stationnetje met de dorpelinge die naar de grote stad gaat. Als ze op het pittoreske stationnetje aankomt met haar schamele boodschappentas, groet de stationschef haar vriendelijk. Ze stapt de warme wachtkamer in waar de kolenkachel behaaglijk snort en ze groet de medereizigers. Het is de perfecte illusie van een vroegere samenleving die volmaakt in orde lijkt. Kleinood of toch een valse illusie?Ehrwald (Zugspitzbahn, Oostenrijk) aan de spoorlijn Garmisch-Partenkirchen - Kempten, de Ausserfernbahn. Deze lijn verbindt deze belangrijke Duitse steden via Oostenrijks grondgebied. Een Nebenbahn-idylle in een vliegende sneeuwstorm, winter 1982. In de wachtkamer is het behaaglijk warm.

Perfect decor
Die schilderachtige stationnetjes bestaan nog in Duitsland. De tijd lijkt er echt te hebben stilgestaan. De oude armseinen, de antieke stationsverlichting, de plaatsnaamaanduiding (naast de moderne borden) nog in het gotisch, wissellantaarns. Het perfecte decor voor een film van ver voor de Tweede Wereldoorlog.

Serene rust
En wat is er dan mooier om daar - ook nu nog - uit te stappen, de trein te zien vertrekken, de serene rust te ervaren. Even zitten, de zon op het gezicht en de details van de omgeving in alle rust in je opnemen. Even rust. Even niets fotograferen, even genieten. En natuurlijk, ook nu nog groet de stationchef of kijkt met argusogen, want door de fototoestellen weet hij wat voor vlees hij in de kuip heeft.

Schilderachtig
Toon je belangstelling voor die lieflijke idylle, waaraan deze man zo onlosmakelijk verbonden lijkt, dan ontdooit het spreekwoordelijke ijs. Iemand uit Holland? Helemaal hier naar toegekomen? En als je dan uitlegt, wat er zo aantrekkelijk is aan dat schilderachtige tafereeltje, loopt de koffie al door en zul je moeite hebben met de volgende trein mee te kunnen, ook al vertrekt die twee uur later. Hij vertelt, verhaalt van vroeger. Toen de wereld nog 'in Ordnung' was. Wat een heerlijke hobby hebben we toch. En juist dat wil ik in deze pagina's met de bezoekers delen.

Naar het overzicht van lijnbeschrijvingen en de rubriek Momentopnamen.