Woord vooraf...

Websites over treinen zijn er te kust en te keur. Maar in vrijwel alle gevallen speelt het rollend materieel de hoofdrol. Op deze website gaan we weg van deze hardware, maar staan beleving, (reis)ervaringen, couleur locale, sfeer en (in modelbouwtermen) scenery centraal. Dus lekker lezen met soms ook pakkende plaatjes.

Opbouw van de site en links
Elk onderdeel op deze site krijgt een eigen overzicht van links die doorverwijzen naar meer informatie, zowel binnen als buiten deze website. De hoofdonderwerpen zijn weergegeven met de gekleurde bielsjes. Daaronder staan meestal de specifieke links van dat hoofdonderwerp. En bij de pagina's worden onder het kopje 'externe links' doorverwijzingen gegeven naar interessante websites die aansluiten bij het onderwerp op de desbetreffende pagina.

Nostalgie in Nederland
Wie foto's en ervaringen vastlegt uit een (recent) verleden, kan die delen met anderen. Dit gedeelte tracht vast te leggen hoe het er vroeger aan toeging. Niet uitputtend, niet compleet. Maar wel met sfeer en ervaringen. En als de woorden willen komen, nog pregnant beschreven ook. Lijntjes, stationsgebouwen, herinneringen.

Nebenbahn Nostalgie
De Duitse spoorwegen beginnen pas de laatste jaren op grotere schaal te moderniseren en te rationaliseren. Het hoefde kennelijk niet zo nodig. Vooral de lijnen op wat wij Nederlanders het platteland noemen (en daar zijn bij onze Oosterburen niet zelden bergen), bezaten en bezitten nog levendige sporen uit het verleden. Alsof de tijd er heeft stilgestaan. Juist daarop, maar ook op wat er allemaal verdween, wil Nebenbahn Nostalgie de aandacht vestigen. Met toeristische verwijzingen. In het Nederlands. De Duitsers zullen het nog even zonder vertaling moeten doen.

Culinostalgeren
Een beetje Bourgondisch inlevingsvermogen is een must voor deze pagina's waarin lekker eten, drinken en reizen in de rijdende restaurants en buffetten centraal staan. Naast enkele bijzondere belevenissen als treinreiziger, komen ook de avonturen van een treinsteward aan bod. Ook stellen we het materieel voor, vanuit het perspectief van de treinsteward. Luchtig beschreven, zeker geen zware kost. En zonder de pretentie compleet te willen zijn.

Reizen in de tijd
Hoe ging het reizen er vroeger in Nederland aan toe? Was er verwarming en verlichting in de treinen en trams die ooit de kleine dorpen met de grote stad verbonden? En hoe snel ging het eigenlijk? Ruimte voor reiservaringen van vroeger. Als reiziger, als conducteur, machinist of stoker. Wie dergelijke ervaringen heeft, ze wil delen met anderen, reageert per email.

Verhalen in zwart-wit
Terug in de tijd, maar dan vanuit het perspectief van de treinenliefhebber. Verhalen over ervaringen. Van het meerijden op de locomotief tot en met het naspeuren van restanten van opgebroken lijnen. Kortom, eigen belevenissen. En, in de toekomst, misschien een prettig relativerende bijdrage over het railhobbyisme in zijn vele verschijningsvormen.

Zelf schrijven?
Deze website herbergt (na verloop van tijd) tal van eigen belevenissen en ervaringen, maar staat wis en zeker ook open voor ieder die iets leuks te vertellen heeft. En wat past binnen het kader van deze website. Lukt het schrijven even niet zo best, dan is professionele, redactionele ondersteuning mogelijk.

En wie maakt deze site?
Een muisklik op 'colofon' en u weet het.