Terug naar de kaart van Nederland!

Of kies uit de volgende kaarten:

Noord-Nederland


Noord-Holland


Oost-Nederland


Zuid-Nederland

Reageren? Klik op het vignet!

Voor beginnende railfans! Een goed begin is...

Ben jij een beginnende railfan en nog niet zo thuis in de spoorwegwereld? Dan ben je hier op de juiste webpagina terechtgekomen. Want hier vind je de handigste websites en verwijzen we je naar de verenigingen of internet-ontmoetingsplaatsen waar je uitleg krijgt, je onder soortgenoten bevindt en waar je gegevens en ervaringen kunt uitwisselen. Lees onderstaand stuk maar eens rustig door en klik zonodig eens even weg, want deze pagina kon weleens het startpunt worden van een heel leuke hobby.


Stoomlocomotieven spreken altijd tot de verbeelding. Een stoomfestijn, zoals hier ter gelegenheid van het 150-jarig bestaan van de spoorwegen in Nederland in 1989, trekt veel beginnende en gevorderde railliefhebbers. Overigens is deze locomotief met veel liefde en zorg gerestaureerd door handige spoorwegliefhebbers die kosten noch moeite hebben gespaard om het oude beestje weer in een perfecte conditie terug te brengen. Foto: Oege Kleijne.

Portals? Ja, portals!
Een goede start op internet vormen de zogeheten portals. In gewoon Nederlands zijn dit overzichtspagina's over een bepaald onderwerp die je helpen in de wirwar van internetpagina's de meest aardige of nuttige te vinden. En die portals zijn er ook op spoor- en tramweggebied.
In Nederland is de meest belangrijke de trein.startpagina.nl, een onderdeel van Startpagina.nl. Kijk maar eens rustig rond, want hier vind je de belangrijkste websites.
Ben je meer geïnteresseerd in het railgebeuren over de grens dan is de European Railwayserver aangewezen plek om te starten. Klik bijvoorbeeld maar eens op de Stocklist (overzicht van materieel) en kies het Europese land van je gading. Dan krijg je een beschrijving van de specificaties van elk type locomotief of treinstel.
In Duitsland bestaat Railhoo, met een groot aantal verwijzingen die echter lang niet zo compleet zijn als het Nederlandse Startpagina. Een uitstekende Duitse site staat onder regie van het blad Drehscheibe en heet - hoe toepasselijk - Drehscheibe Online. Deze site bevat ook een overzicht met verwijzingen (links). Een heel leuke club bij onze Oosterburen is de DGEG, de vereniging die zich bezighoudt met spoorweggeschiedenis en ook zelf materieel bezit (en er regelmatig mee rijdt).
Last but zeker niet least hebben onze Zuiderburen ook een uitstekend treinen-portal onder de naam Treinen.2link.be.

Lid worden van een club?
In Nederland bestaan veel mogelijkheden de railhobby te beoefenen. En er zijn nogal wat spoor- en tramwegbladen, zoals RailMagazine (grootbedrijf en modelbouw), Railhobby (grootbedrijf en modelbouw) en Op de Rails (alleen grootbedrijf; ook trams). Wil je zelf actief worden, sluit je dan aan bij een van de vele museumspoor- of tramwegen, want helpende handen zijn daar meer dan welkom. Wil je deelnemen aan excursies, een blad lezen of lezingen en presentaties over spoor- en tramwegen bijwonen? Word dan lid van de NVBS, de club van railfans.
Liefhebbers van het railvervoer ontmoeten op internet en informatie uitwisselen, kan het beste via zogeheten Nieuwsgroepen/newsgroups (openbaar) of Groups (zie hieronder). Een van de meest bekende nieuwsgroepen heet nl.hobby.spoorwegen. Abonneren doe je je op zo'n nieuwsgroep via het e-mailprogramma dat je gebruikt. Afhankelijk van je provider vind je die nieuwsgroepen meestal onder de namen 'news' of 'nieuws' of onder de noemer 'usenet'.
Daarnaast bestaan er besloten 'groups' of 'e-maillists' die je kunt vinden op www.yahoogroups.com
De meest bekende Groups zijn OVL (alles over openbaar vervoer), Stationsgebouwen, RiF (over railinfrastructuur), Langs de Rails, SWFML (fotouitwisseling railvervoer), OV-spullen (verzamelaars van gebruiksvoorwerpen uit het openbaar vervoer) en dat is nog maar een beperkte greep uit de vele mogelijkheden. Je kunt natuurlijk ook zoekwoorden als 'treinen', 'spoorwegen', 'railways', 'eisenbahn', 'trainspotting' etc. intikken. In de meeste gevallen is lid worden van zo'n Group gratis, maar je moet je wel eerst aanmelden en een (gratis) Yahoo-account aanmaken. In sommige gevallen geldt een ballotageregeling. Het grote voordeel: je steekt er heel wat van op en je kunt vragen stellen.


Mooie landschapsfoto, toch?Deze is gemaakt tijdens een excursie van liefhebbers van lokaalspoortjes in Duitsland. Niet zichtbaar is dat de fotograaf temidden van zo'n honderd andere liefhebbers staat die dezelfde foto maken of staan te filmen. Het treintje rijdt heen en weer zodat ieder aan zijn trekken komt. De railhobby heeft dus veel facetten, ook toeristische. Foto: Oege Kleijne.